18 Grudzień 2018    |    Imieniny: Laura, Bogusław, Gracjan

18-218 Sokoły
tel.: 86 476-30-10
fax: 86 219-41-64
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi.
Godziny pracy Urzędu
Nr konta: 90 8766 0005 0000 0824 2000 0010
Jesteś tutaj: HomeSprawozdanie z przebiegu obchodów Narodowego Święta Niepodległości w Szkole Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Sokołach – 9 listopada 2018 r.

Dzień 9 listopada 2018r. w Szkole Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Sokołach miał charakter świąteczny. Tego dnia nie było tradycyjnych lekcji, a odbywały się zajęcia patriotyczno-wychowawcze. Doniosłość uroczystości podkreśliła obecność tak znamienitych gości jak Jego Ekscelencja ks. Biskup Janusz Stepnowski ordynariusz łomżyński, Ks. Dziekan - Marek Dembiński, Podlaski Kuratora Oświaty - Pani Beata Pietruszka, Przewodnicząca Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania w Białymstoku – Pani Agnieszka Rzeszewska, Wójt Gminy Sokoły – Pan Józef Zajkowski, przedstawiciele organu prowadzącego i Rady Rodziców.

Uroczystość rozpoczęła się mszą św. w Bazylice Mniejszej w Sokołach o godz. 9.00 pod przewodnictwem Jego Ekscelencji ks. Biskupa Janusza Stepnowskiego.

Oficjalne uroczystości odbyły się w szkole. Dyrektor Waldemar Kikolski wprowadził poczty sztandarowe, powitał gości i przedstawił w kilku słowach postacie, które odegrały ważną rolę w historii naszego narodu, a w sposób szczególny  kojarzą się z wolnością Ojczyzny: A. Mickiewicz – patron naszej szkoły, Józef Piłsudski i Jan Paweł II. Podkreślił, że dziś po stu latach chylimy czoła przed wszystkimi bohaterami tamtych wydarzeń.

Następnie uczniowie szkoły przedstawili montaż słowno-muzyczny. Scenariusz programu artystycznego „W drodze do Wolności…” nawiązywał do wybitnych utworów polskiego romantyzmu („Pan Tadeusz”, III cz. „Dziadów”, „Księgi pielgrzymstwa i narodu polskiego” A. Mickiewicza; liryki J. Słowackiego) ukazujących trudne czasy niewoli w dziejach narodu i tęsknotę za odzyskaniem niepodległości. Muzyka Chopina, polonezy, mazurki wplecione w strofy wybitnych wieszczów podkreślały tęsknotę za Ojczyzną. Przywołane wspomnienia świadków I wojny światowej z naszej małej Ojczyzny ukazały patriotyzm naszych przodków i dały żywy przykład zaangażowania poprzednich pokoleń w sprawy narodu. Świadectwo żywej pamięci uczestników walk o niepodległość Polski przekazały nasze absolwentki – prawnuczki legionisty i hallerczyka.

Po części artystycznej Dyrektor odczytał uchwałę w sprawie nadania imienia Świętego Jana Pawła II auli szkolnej, którą podjęła Rada Pedagogiczna Szkoły Podstawowej im. A. Mickiewicza w Sokołach dla upamiętnienia 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, 40-lecia pontyfikatu Jana Pawła II - patrona Gimnazjum im. Papieża Jana Pawła II w Sokołach w ostatnim roku jego istnienia. Odsłonięcia pamiątkowej tablicy dokonali: Ks. Biskup, Podlaski Kurator Oświaty i Wójt Gminy Sokoły. Tablicę poświęcił Ks. Biskup Janusz Stepnowski.

W oczekiwaniu na godzinę 11:11 wspólnie z chórem szkolnym zebrani zaśpiewali pieśń „Marsz Pierwszej Brygady”.

Punktualnie o godzinie 11:11 wspólnie zaśpiewano hymn narodowy jako udział w akcji „Rekord dla Niepodległej” ogłoszonej przez Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Radę Dzieci i Młodzieży przy Ministrze Edukacji Narodowej. Uczestnicy akademii śpiewali hymn w auli papieskiej natomiast uczniowie klas młodszych i przedszkolaki śpiewały 4 zwrotki hymnu w hali sportowej przerywając malowanie wspólnego obrazu „To jest Polska”.

Kolejnym punktem programu były wystąpienia gości. Głos zabrała Pani Beata Pietruszka - Podlaski Kurator Oświaty, Pani Agnieszka Rzeszewska i Wójt Gminy Sokoły. Wraz z życzeniami z okazji Święta Szkoły Goście przekazali do biblioteki szkolnej śpiewniki patriotyczne i inne publikacje związane z patriotyzmem Polaków.

O uroczystości szkolnej pamiętali posłowie na Sejm RP Pan Dariusz Piontkowski i Jarosław Zieliński przesyłając okolicznościowe listy. Treść skierowanych do nas listów odczytał Dyrektor Szkoły Waldemar Kikolski.

Następnie ogłoszono wyniki konkursu szkolnego „Baner na stulecie niepodległości” zorganizowanego w ramach realizacji zadań patriotycznych w szkole. Uroczystość szkolna była doskonałą okazją do wręczenie nagród laureatom – uczniom kl. III gimnazjum.

Ok. godz. 12.00 zaprezentowano część artystyczną „W drodze do Wolności…” uczniom kl. I -III, oddziałów przedszkolnych i punktu przedszkolnego. Na zakończenie odbył się pokaz mody patriotycznej w wykonaniu dzieci przedszkolnych w ramach realizacji kolejnego zadania projektu „Piękna nasza Polska cała”. W tym czasie uczniowie klas starszych w hali sportowej malowali wspólny obraz „To jest Polska”. Zespołowe prace plastyczne wykonane przez dzieci przedszkolne i uczniów zdobią korytarze szkolne .

Wydarzenia dokumentowały media. TVP3 wyemitowała najciekawsze fragmenty w regionalnym programie Obiektyw.

Uroczystość zakończyła się podziękowaniem Dyrektora i zaproszeniem gości na papieskie kremówki. Cały dzień upłynął w radosnej atmosferze wśród widocznych wokół biało-czerwonych barw.

Dyrektor SP w Sokołach

Waldemar Kikolski